Pyramidespil forklarede - hvordan 'blive rig' svindel har kostet briter £ 35million i år

Svig

Dit Horoskop Til I Morgen

Folk advares om at passe på såkaldte & apos; pyramide & apos; ordninger, da arbejdsløsheden fortsat stiger i kølvandet på et andet coronavirus -udbrud.



I de sidste 12 måneder har briter tabt næsten 35 millioner pund til & apos; easy & apos; investeringer, der ofte drives af kriminelle netværk, sagde Action Fraud.



& apos; Bliv rig hurtigt & apos; ordninger - annonceret online, over telefonen og lige uden for døren - sælges ofte under påvisning af lette penge, men i de fleste tilfælde står ofre tilbage i hundredvis af pund i gæld.



De er også kendt som & apos; franchise-svindel & apos; & multi-level marketing & apos; eller en & kædehenvisningsprogrammer & apos ;.

De starter normalt med en person, der tilbyder en attraktiv investeringsmulighed med lille eller ingen risiko.

Du putter dine penge i puljen, de får en provision for at rekruttere dig, og kæden fortsætter.



'Et pyramidespil er dybest set enhver pengegenererende ordning, der fungerer ved, at folk på toppen af ​​pyramiden tilmelder sig & investorer & apos; der igen tilmelder flere 'investorer' og så videre, 'forklarede Martyn James på Resolver.co.uk.

'Du skal normalt købe dig ind i ordningen, og når du først er med, tjener du penge ved at sælge & apos; down & apos; men du skal også betale penge & apos; op & apos ;.



'Dette fungerer til salg, investeringer og stort set ethvert produkt eller service, du kan tænke på. Imidlertid er et traditionelt pyramidespil ofte svigagtigt eller i bedste fald moralsk tvivlsomt, og langt de fleste mennesker (99% og derover) tjener ikke penge eller taber summer. '

Hvordan pyramidespil starter

For godt til at være sandt: Handlerne er ofte målrettet sårbare mennesker

Har du været påvirket af dette? Kontakt os: emma.munbodh@NEWSAM.co.uk

Bliv rig hurtige ordninger starter normalt med, at en person tilbyder dig en attraktiv investeringsmulighed - det kan være en ven, et familiemedlem eller en forkølelse.

De hævder, at du ved at sælge noget eller overbevise flere mennesker om at investere i en pengeoprettelsesplan kan tjene enorme summer.

Og jo flere mennesker der bliver involveret, jo flere penge er du lovet - du skal bare betale et gebyr på forhånd for at være en del af det.

Du får ofte besked på at rekruttere venner og familiemedlemmer. Hvis du gør det, tjener du penge. De får derefter besked på at rekruttere andre til at holde kæden i gang.

I de fleste tilfælde drejer det sig imidlertid om et produkt, der er for dyrt, ikke-eksisterende eller værdiløst.

Så den eneste måde at tjene penge på er at tilmelde flere og flere mennesker - hver af dem betaler et gebyr.

Dette ser folk i toppen tjene penge ind, så alle andre betaler penge ind uden afkast.

Lovlige investeringer er trods alt afhængige af værdifulde varer og tjenester for at tjene penge og generere afkast - ikke medlemsgebyrer.

I de fleste tilfælde indebærer det, at du investerer i et produkt, der er for dyrt, ikke-eksisterende eller værdiløst (Billede: Spaceboyjosh / Wikimedia Commons)

I et pyramidespil er pengene generelt ikke investeret nogen steder. I stedet er det simpelthen gået glip af investorkæden.

Til sidst tørrer virksomheden op, og virksomheden forsvinder - sammen med alle de penge, du har indbetalt.

'Pas på ordninger eller investeringsmuligheder, der giver urealistiske afkast eller kræver, at du rekrutterer andre mennesker,' sagde en talsmand for Financial Conduct Authority til NEWSAM Money.

'Selvom du i første omgang får et højt afkast af din investering, vil pengene i sidste ende tørre op, og senere kan investorer miste alt.

'Du bør seriøst overveje at søge økonomisk rådgivning eller vejledning før du investerer. Du bør sikre dig, at ethvert firma, du handler med, er reguleret af os og aldrig modtage investeringsrådgivning fra det firma, der kontaktede dig, da dette kan være en del af fidusen. '

De røde flag

Når du først er kommet ind, vil du også blive tilbudt penge til at rekruttere dine venner og familie (Billede: Getty Images / Cultura RF)

røde pile flyvevej i dag

Hvis du er blevet kontaktet om en investeringsordning ud af det blå, er det sandsynligt, at det enten er mistænkeligt eller en form for pyramideskema - især hvis det lover hurtige afkast.

Tænk to gange, hvis du bliver bedt om at betale et gebyr for at deltage i ordningen, og igen, hvis du bliver bedt om at rekruttere flere mennesker.

'Pyramidespil er ofte forklædt som en hurtig måde at tjene penge på uden risiko,' fortalte en talsperson for Action Fraud.

'I virkeligheden er ordninger som dette uholdbare og ofte ulovlige. Hvis du slutter dig til en, kan du ende med at tabe hundredvis af pund og ikke tjene penge.

'De eneste mennesker, der normalt tjener på et pyramidespil, er dem, der skabte dem. Husk altid, hvis det virker for godt til at være sandt, er det sandsynligvis det. '

Hvis du er bekymret for, om din investering er reel, skal du kontrollere virksomheden på Financial Conduct Authority -webstedet. Ægte investeringsselskaber skal være FCA -reguleret til handel i Storbritannien. Stol ikke på logoer og hør-sig, tjek det selv.

Action -svindel tilbyder følgende tip til at få øje på en blive rig fidus:

  • HOLD OP: At tage et øjeblik til at stoppe op og tænke, før du skiller dig fra med dine penge eller oplysninger, kan beskytte dig.

  • UDFORDRING: Kan det være falsk? Det er ok at afvise, afvise eller ignorere eventuelle anmodninger. Kun kriminelle vil forsøge at skynde sig eller få panik.

  • BESKYTTE: Kontakt din bank med det samme, hvis du tror, ​​du er faldet for en fidus, og rapporter det til Action Fraud.

Jeg tror, ​​jeg er faldet i fælden - hvad skal jeg gøre?

Til sidst falder det hele sammen, og dine penge forsvinder - ofte i hænderne på de bedragere, der startede dem

Få de seneste penge råd, nyheder og hjælp direkte til din indbakke - tilmeld dig på NEWSAM.co.uk/email

Hvis du tror, ​​du kan være involveret i et pyramidespil, skal du straks afbryde kontakten med virksomheden.

Anmeld det til Handlingssvindel hurtigst muligt og fortæl din bank eller byggesamfund.

Hold styr på alle beviser, du har, da dette vil hjælpe med at spore svindlerne.

Mennesker, der allerede er blevet offer for svindlere, er også særligt sårbare over for bedrageri med genopretning.

Det er, når svindlere kontakter dem, der allerede har tabt penge og hævder at være retshåndhævende embedsmænd eller advokater.

De rådgiver, at de kan hjælpe offeret med at inddrive deres tabte penge - men beder først om et gebyr.

Sådan beskytter du dig selv

Vær forsigtig med alle, der beder dig om at skille dig af med dine penge under pres (Billede: Getty)

Hvis du overvejer nogen form for investering, skal du altid huske: Hvis det virker for godt til at være sandt, er det sandsynligvis det.

Højt afkast kan kun opnås med høj risiko.

Pyramidespil involverer ofte produkter, der ikke har nogen reel videresalgsværdi. Overvej den sande værdi af din investering, før du overbeviser venner og familie om at deltage.

'Vi råder folk stærkt til at være yderst forsigtige med at tilslutte sig organisationer, der gør krav på potentiel indkomst, når denne indkomst stort set er afhængig af at rekruttere andre mennesker til at arbejde for dig', siger Wendy Martin, direktør for National Trading Standards til NEWSAM Money.

'Det er næsten altid sådan, at folk i toppen af ​​organisationen vil have økonomisk fordel, mens de længere nede i organisationen, der for nylig er blevet rekrutteret, vil tjene betydeligt mindre.

'Nogle af disse ordninger kræver også, at du på forhånd forpligter dig til at blive medlem af ordningen eller købe produkter eller tjenester i forbindelse hermed, før du overhovedet får indkomst.

'Hvis det ser for godt ud til at være sandt, er det normalt. I nogle tilfælde driver virksomheden ulovligt. '

Direkte salg vs pyramidespil - hvad er forskellen?

Kvinder i badekåber iført øjenmasker

Direkte salg involverer normalt et faktisk produkt, der sælges på en-til-en-basis, i sociale omgivelser eller online (Billede: Getty)

Direkte salg er, hvor produkter eller tjenester sælges direkte til kunder uden for et fast detailmiljø. Et populært eksempel på dette er skønhedsmærket Avon, der sælger via repræsentanter fra samfundet.

Typisk finder detailhandel med direkte salg sted på en-til-en-basis, i sociale rammer eller online.

Ifølge Direct Selling Association (DSA), som repræsenterer branchen, er det gennemsnitlige optjente beløb 372 pund om måneden.

DSA-medlemsvirksomheder skal overholde strenge branchens adfærdskodekser, der omfatter en 14-dages køleperiode, hurtig betaling af provision og bonusser og passende uddannelse.

Susannah Schofield OBE, generaldirektør for Direct Selling Association, sagde: 'DSA er stærkt imod alle former for pyramidesalg, som er ulovligt i Storbritannien og mange andre lande; forskellen er meget klar, og de to må aldrig forveksles.

'Direkte salg er en almindelig detailvej til markedet, hvor indtjeningen kommer fra salg af varer til forbrugere af sælgere og deres rekrutter.

'Søg altid efter DSA -logoet - medlemmer af UK Direct Selling Association tilbyder større beskyttelse og rettigheder både for dig som en direkte sælger og dine kunder.'

Se Også: